Cuvinte care zidesc… mintea si inima – UPDATE 31 MAI

29-05-2008 3 minute Sublinieri

2_t.jpg

“SA TE AUTODISPRETUIESTI ZILNIC, PENTRU CA IN GOLUL LASAT IN TINE SA POATA INTRA DUMNEZEU!” (Petre Tutea)

  • Ziua:

Vorbe pentru minte si inima1 – parintele Arsenie Boca
Vorbe pentru minte si inima2 – Parintele Cleopa despre Sfanta Lumina

  • Agnos:

De vorba cu Parintele Gheorghe Calciu (video)

In dialog cu Parintele Teofil Paraian

  • TVR:

Medici care refuză să facă avorturi mai exista si astfel de medici 🙂

Olimpică internaţională la filosofie (medalia de aur) – Alexandra Maria Baneumai exista si astfel de adolescenti, nu doar studiosi, dar cat de modesti si de plini de cuviinta! 🙂

radu-preda.jpg

– “Biserica are la rândul ei oameni cu vocaţii becaliene, care vor să ajungă la bani, la putere, din treaptă în treaptă. Este limpede că s-a semnalat greşit că Becali ar fi un model de laic. Într-o Biserică unde laicatul este privit cu neîncredere de ierarhie, a încuraja şi gratifica figuri laice precum Becali este o ofensă la adresa oricărui om de bun-simţ, care vrea să se simtă în Biserică acasă. Este ca şi cum părinţii, în mod sistematic, ar invita tot felul de mitocani la masă, jignindu-şi propriii copii“.

– “ierarhii vorbesc în numele credincioşilor, fără a-i consulta, fără a cultiva un duh al dialogului, măcar la nivel local, cu laicii implicaţi în viaţa nemijlocită a Bisericii. Iată şi nou statut al BOR: practic, laicatul nu mai participă la alegerea de episcopi. S-a invocat că până acum a fost o greşeală să se asocieze acest gest important cu politicieni. Numai că aici ierarhii au confundat planurile, în sensul că nu noi suntem de vină, laicii normali, că ei au preferinţe aiuritoare. Adică pentru faptul că nişte laici nepotriviţi au ocupat locurile din Adunarea Naţională Bisericească nu înseamnă că principiul dialogului între clerici şi laici e de vină“.

– “În perioada apostolică şi cea bizantină era limpede şi manifest rolul laicilor. Ei nu joacă un rol de „sindicat” al credincioşilor, în raport cu angajatorii metafizicii, conducătorii ierarhiei, ci este vorba de o definiţie plenară a bisericii. Nu întâmplător s-a spus că elementul fundamental care defineşte Biserica este comuniunea. Or, comuniunea nu înseamnă unitatea celor de acelaşi fel, că atunci e oligarhie, e dictatura celor puţini şi deştepţi asupra celor mulţi şi fraieri. Adică este un principiu profund nedemocratic. Comuniunea înseamnă că Hristos stă la masă cu prostituatele, cu fariseii, cu vameşii, cu perdanţii, cu leproşii, cum stă şi cu oameni onorabli, cărturari, învăţători ai Vechiului Testament”.

– “Foarte multă lume este însetată şi flămândă, dar, pe de altă parte, ar dori să ştie şi pe ce cale să o ia. Iar această orientare deocamdată nu este dezvoltată la noi. Altfel spus, ar trebui să dublăm asistenţa socială cu asistenţa spirituală, Biserica nefiind o instituţie doar filantropică, ci în primul rând un spaţiu al sensului ultim“.

– “Aţi auzit până acum poziţia Bisericii, exprimată prin ierarhi sau teologi, legată de capitalismul sălbatic de la noi, de riscurile polarizării economice a societăţii, de cruzimile sistemului de asistenţa medicală etc.? Din când în când, mai ales de la Cluj, se face auzită vocea conştiinţei sociale a Bisericii. În rest, tăcere vinovată. Pe acest fundal, nu este de mirare că prezenţa clericilor în politică, chiar dacă la nivel local, reprezintă un jalnic exemplu despre cum NU ar trebui să ne implicăm social.

– “Deci întrebarea este dacă ortodoxia să participe sau nu. Ecumenismul este, practic, adunarea unor căutători de comori la care eu sunt posesorul comorilor şi sunt invitat să particip la căutare. Ce fac? Mă prefac că şi eu caut ceea ce de fapt am? Și aici e marea problemă.

Dar, dacă suntem în mijlocul lor înseamnă că acceptăm că suntem nişte proprietari de mâna a doua ai Adevărului? Adică recunoaştem că, de fapt, nici noi nu avem acces la adevăr? Reprezintă participarea mişcării ortodoxe la mişcarea ecumenică o mărturisire indirectă că, de fapt, ne lipseşte şi nouă ceva? Noi participăm la mişcarea ecumenică dintr-un surplus, toţi ceilalţi participă dintr-o lipsă. Și acest surplus care nu ne aparţine, este prin darul lui Dumnezeu. Ar trebui să îl mărturisim cu smerenie, cu convingere, cu tenacitate, cu inteligenţă, argumentativ şi rugător. Și mai cu seamă prin exemplul vieţii noastre. În ortodoxie dacă nu eşti concomitent şi deschis, şi conservator, înseamnă că nu eşti ortodox”.

– “Noi avem o generaţie ideologică. Intelectualul român este acum unul ideologic. Se exprimă corect, oportun. Dar de la asta la corectitudinea politică şi oportunism, nu e de multe ori o mare diferenţă, decât eventual de editură şi de firma care plăteşte“.

– “Eu cred că Țuţea a fost printre ultimii filosofi în sensul clasic al termenului, adică de om care-şi trăieşte consecvent convingerile. Marea problemă este că el nu intra în canonul definiţiei filosofului, aşa cum noi astăzi îl înţelegem pe filosof ca un autor de cărţi de filosofie”.

– “I-am spus lui Cioran că nu va putea înţelege niciodată drumul convertirii lui Țuţea dacă nu a făcut puşcărie măcar trei zile.

  • Crestinortodox:

Petre Tutea – cuvantul care zideste – VIDEO Petre Tutea si Emil Cioran – un dialog despre Dumnezeu – VIDEO Parintele Ioan Sabau – Marturisitori pentru Hristos din temnitele comuniste – VIDEOManastirea Petru Voda – VIDEO Divna Ljubojevic – Cati in Hristos – VIDEO (VIDEO)
Maica Mariam Skorda – Ingerul a strigat – VIDEO (VIDEO)
Maestrii Artei Psaltice – Catavasiile Invierii Domnului – VIDEO (VIDEO)
Grupul de Psalti al Patriarhiei Romane – Sthirile Pastilor – VIDEO (VIDEO)
Corul de Muzica Bizantina al Editurii Sfantul Munte – VIDEO (VIDEO)

  • Cuvant Ortodox (parintele Eugen)Sf. Nicolae Velimirovici:

Vrea Hristos să fim pacifişti şi toleranţi cu oricine doar de dragul păcii?

Ce este criza modernă?

Şapte motive pentru a păstra candela mereu aprinsă

  • Crestinortodox:

Tinuta femeii in biserica si in societate

Despre patimile dezordonate


Categorii

Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare