Europa nu se negociaza, insa credinta da? (Noutati 18 octombrie)

17-10-2008 3 minute Sublinieri

168121.jpg

Ne-a dezamagit si ne-a indignat profund atitudinea exprimata de IPS Teofan in acest colocviu al… limbii de lemn, al corectitudinii politice, acceptand la nivel discursiv temele favorite ale europenistilor si celor ce propovaduiesc instaurarea unei stari de nemaiauzita fericite in aceasta lume, religia (fireste, a religiei in general, nu a credintei celei adevarate) avand un loc de frunte in acest plan de instaurare a fericirii pe pamant!!!

Temele favorite europeniste: valoarea pozitiva intrinseca a pluralismului (chiar daca el inseamna pluralitatea orientarilor sexuale, de pilda), universalitatea firii omenesti (vazuta insa in mod rational-iluminist) si calitatea magica a dialogului de a rezolva toate conflictele si dificultatile istoriei omenesti inseamna, cum s-a exprimat un participant la colocviu, cavaloarea europeană e un bun care nu poate fi negociat”:O. Iata asadar ca credinta ortodoxa, credinta adevarata nu se ridica la valoarea europenismului, deoarece, daca europenismul nu poate fi negociat, atunci credinta poate si chiar trebuie. De ce? Aflam raspunsul, din pacate, din cuvantul lui IPS Teofan: Credinţa creştină este comună:O şi ea ne-a aşezat astăzi la această masă. Diversitatea este baza dialogului. Toţi credem într-un Dumnezeu, diferit ca religie, dar comun duhovniceşte”:O:O Daca noi credem DUHOVNICESTE in acelasi Dumnezeu, inseamna ca dogmele sunt lucruri ce nu tin de Duh, ci de litera… Daca noi avem duhovniceste acelasi Dumnezeu, atunci e limpede de ce anume credinta poate si trebuie sa fie negociata, adica supusa “dialogului”, pe cand europenismul este infailibil si inexpugnabil, fiind dincolo de dialog.

Si mai grav, iubitul nostru ierarh a imprumutat in discurs si temele favorite ale celor ce aplauda si pregatesc o noua ordine mondiala, pretextandu-i necesitatea istorica prin recurs la criza provocata, de altfel, tot de ei…: Mitropolitul Teofan a vorbit despre criza valorilor ca fundament al crizei actuale, însă această criză poate fi şi un nou început. „Într-adevăr, criza economică are la bază o criză a valorilor. Dar această criză poate fi şi o platformă pentru o renaştere europeană şi mondială. Poate fi fundamentul unei înnoiri a societăţii şi punctul de început pentru o nouă perioadă care ar putea fi una de glorie, a evidenţiat Înalt Preasfinţia Sa.:O:O:O

Glorie pentru cine, glorie pentru ce? Poate pentru cel care va pretinde inchinarea in locul lui Dumnezeu… Ne intristeaza aceste imprumuturi discursive straine de adevar la iubitul nostru arhiereu Teofan. Putem intelege presiunea si necesitatea diplomatiei in diferite contexte. Dar trebuie sa constientizam si sa stim ca aceste lucruri nu vor ramane fara urmari, si ca urmarile pot fi dintre cele mai tragice. Pentru ca discursul a deraiat grav dinspre diplomatie inspre erezia neo-hiliasta cea mai grosolana, specifica gandirii si limbajului masonic si New-Age. Quo Vadis, Inaltpreasfintite?!?!

(cititi, pentru o mai buna intelegere: Parintele Serafim Rose denunta viclenia cea mai mare care ameninta Biserica de azi: „noul crestinism” umanist, ecumenist si lumesc)

***

image_122433241927460500_1.jpg

In ceea ce il priveste, Nicolas Sarkozy a repetat ca lumea trebuie sa invete ceva din aceasta criza si a avertizat ca ea nu trebuie privita ca o “paranteza”, dupa care totul “va fi ca inainte”. Cu riscul de a-i irita pe americani, el a vorbit despre aparitia unei “lumi noi”. “Fie reusim sa reglementam, sa organizam, sa moralizam aceasta lume noua, fie nu reusim si vor domina egoismele, fanatismele, logica confruntarii. in acest caz, aceasta lume ar putea mai rea decat pe care am cunoscut-o”, a spus el in fata Adunarii Nationale din Quebec, Canada.

http://www.ziua.ro/pics/2006/11/06/1162757067.jpg

  • Interfax – religion: Russia proposes setting up council of religions as UN consultative body – Lavrov: Limbajul si politicile hiliaste constituie o realitate si pentru actualii oficiali ai Rusiei. Avem aici propunerea lui Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, de a se infiinta un Consiliu al religiilor – organism consultativ sub auspiciile ONU – care sa promoveze dialogul inter-confesional, astfel incat conflictele care au un fundament religios sa fie evitate. Se observa manipularea grosiera care pune in carca “fundamentelor religioase” conflictele:

“Russia has come up with an initiative to establish a council of religions as a consultative body under UN auspices that will provide support for the Alliance of Civilizations international project. “It is important that politicians and diplomats should contribute to the creation of a favorable environment for the further development of inter-confessional dialogue, which helps find areas of common interest, especially in issues related to the settlement of conflicts that have a religious component,” Russian Foreign Minister Sergei Lavrov told an international conference of foreign ministers from several countries in Astana on Friday. “Russia welcomes all early developments that have taken place in this area,” he said. “In our opinion, the creation of a consultative council of religions as part of the UN’s general efforts aimed at supporting the Alliance of Civilizations will be timely,” the foreign minister said”.

 news_img_122637_87927.jpg

  • Gardianul:

Intâlnirea liderilor ortodocsi de la Constantinopol i-a impacat pe Patriarhii Bartolomeu I si Alexei al II-lea

Patriarhia Moscovei acuza CBE ca ignora vocea Bisericilor din afara UE

Un oficial ortodox grec l-a numit pe Papa «Prim Episcop al crestinismului»:
“In Fanar, ortodocsii lumii vor unitatea Bisericii lor
Daca se dovedeste reala, si numai in acest caz, declaratia este cu atat mai socanta cu cat in aceeasi perioada in care arhimandritul grec facea aceasta marturisire, in Fanar, Ieronim al Atenei semna alaturi de ceilalti capi si delegati ai Bisericilor Ortodoxe din lume un mesaj in care se angajau clar sa respecte “Pozitia noastra neclintita si obligatia de a pastra unitatea Bisericii Ortodoxe in credinta data sfintilor pentru totdeauna, credinta Parintilor nostri, in Sfanta Euharistie comuna si in respectarea fidela a sistemului canonic al conducerii Bisericii, prin rezolvarea oricaror probleme care apar din cand in cand in relatiile dintre noi cu duhul dragostei si pacii”. Este de remarcat ca nici un alt mesaj ortodox adresat inaltului for catolic nu a cuprins o asemenea declaratie. De pilda, in mesajul sau, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel se rezuma a aprecia importanta temei dezbatute de sinodul respectiv si a ura succes “si roade bogate participantilor”.” (Dumitru Manolache)

Dezvaluiri socante. Experimentul de la Geneva s-a si terminat!

Cum a ajuns evreul Rupert Murdoch cel mai influent magnat media
Lista cu participantii la intrunirile Clubului Biderberg (engleza)
Stelian Octavian Andronic, fost ofiter SIE, face dezvăluiri referitor la grupul Bilderberg
Lista oficiala a participantilor la intrunirea Clubului Bilderberg din 2008

***

Sfinţii închisorilor

“Binecuvântată fii, închisoare”


Categorii

Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Europa nu se negociaza, insa credinta da? (Noutati 18 octombrie)

  1. Doamne ajuta !

    Referitor la articolul

    „ Dezvaluiri socante. Experimentul de la Geneva s-a si terminat! „

    Nu comentez continutul , astept si urmatorul episod , sa vad cam unde bate . Dar cateva detalii referitoare la experimentul CERN consider ca sunt utile .

    Luna trecuta , motoarele mass-mediei au fost turate la maxim in prezentarea “ celui mai mare experiment stiintific realizat de om “ , proiect in care cercetatorii Noului Babilon s-au adunat pentru a recrea in laborator momentul de inceput al formarii universului , pentru a descoperi particula lui Dumnezeu si alte baloane de sapun . Ca vor afla lucruri remarcabile , ca vor putea dezvolta arme teribile , este foarte probabil , dar pana la cele expuse de propaganda …

    Din nefericire presa a mai facut o ticalosie , intreband siret pe 09.11. : “ va fi sfarsitul lumii ? “ . Asta pentru a-i fi la indemana sa arunce in ridicol pe scepticii si criticii experimentului . Caci pe 10 si 11 septembrie tot ea trambita : “ ati vazut ca n-a fost sfarsitul lumii ? “

    Sa vedem ce aflam din site-ul oficial al CERN ( Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire ) realizatorul mega acceleratorului de particule Large Hadron Collider ( LHC ) .

    Robert Oppenheimer , Niels Bohr si Lew Kowarski ( devenit mai apoi director CERN ) au fost pionierii , vizionarii crearii unui laborator de cercetari in fizica atomica la nivel european . Apoi in 1950 , laureatul Nobel Isidor Rabi a facut lobby la Coferinta Generala UNESCO de la Florenta pentru incurajarea formarii unui astfel de laborator stiintific international . Astfel , in 1951 la Paris s-a adoptat iar doua luni mai tarziu 11 state au semnat . Asa s-a nascut CERN . In aceeasi perioada in care a aparut si embrionul numit mai apoi Uniunea Europeana . ( NOTA 1 )

    In 1959 li se alatura Georges Charpak cel ce in 1992 va castiga premiul Nobel .

    Intre 1961 – 1965 Director-General of CERN devine Victor Weisskopf .

    In 1968 li se alatura Jack Steinberger , castigator al premilui Nobel in 1988 , cunoscut pentru studiile sale privind neutrino .

    De-a lungul timpului s-au contruit mai multe acceleratoare de particule iar prima ciocnire proton – proton s-a efectuat in ianuarie 1971 .

    Pe baza teoretizarilor lui Steven Weinberg din anii ‘ 60 , se descopera mai apoi particulele W si Z .

    Tematica principala a cercetarilor devine crearea de particule de anti-materie , precum si studierea ciocnirii dintre acestea si cele de materie . Inceputa initial cu ciocnirea proton – anti proton , s-a ajuns dupa un timp la crearea de anti hidrogen . Cercetatorii au mai calculat o asimetrie in univers intre materie si anti-materie , nefiind in parti egale cum au presupus ei ca ar fi fost la Big Bang . 96 % ar fi partea invizibila .

    In februarie 1985 incet excavarile pentru constructia Large Electron-Positron (LEP) , cel mai mare accelerator de particole de pe planeta , cu o circumferinta de 27 de km .

    In 1989 Tim Berners-Lee concepe ceea ce in 1990 va deveni World Wide Web . Inventie realizata in cadrul CERN , acestia isi dau acordul pentru ca Web sa poata fi folosit de publicul larg . Tim Berners-Lee se muta apoi la Massachusetts Institute of Technology (MIT) , unde infiinteaza si conduce World Wide Web Consortium (W3C) .

    In 1992 premiul Nobel ii este decernat lui Georges Charpak din staff-ul CERN .

    In septembrie 1995 se declara crearea primului atom de anti-hidrogen , dar cu o viata foarte scurta . Se spera sa i se lungeasca existenta in conditii de frig extrem , pentru a fi studiat pe indelete . Apoi se va trece la studiul ciocnirii hidrogen – anti hidrogen . FASCINANT , NU-I ASA ?

    Sa vedem acum cine sunt personalitatile stiintifice de mai sus :

    J. Robert Oppenheimer

    ( 1904 – 1967 ) , evreu american , director al Manhattan Project , supranumit “ tatal bombei atomice “ a depus eforturi deosebinte pentru realizarea ei la Los Alamos National Laboratory .

    In 1933 invata sanscrita si citeste Bhagavad Gita scrisa in limba de origine . Invatatura aceasta orientala avea sa-i devina filosofia vietii .

    Referitor la Trinity test ( denumirea primei testari a unei explozii nucleare realizate pe teritoriul SUA pentru studierea grozaviei ce va fi la scurt timp lansata asupra civililor japonezi ) Oppenheimer cita din Bhagavad Gita :

    “ Dacă lumina a o mie de sori ar exploda odată pe cer, ar fi ca frumuseţea celui puternic . Acum am devenit Moartea, distrugătorul lumilor „ ( NOTA 2 )

    Tot in anii 30 este influentat de idei comuniste . ( NOTA 3 )

    Niels Bohr

    ( 1885 – 1962 ) , evreu danez , premiul Nobel 1922 . Participant principal la Manhattan Project . Cunoscut ca fiind prim consultantul “ tatalui bombei atomice “

    Lew Kowarski

    ( 1907 – 1979 ) evreu rus , incepe studiile energiei nucleare in 1939 . A lucrat in Anglia , Canada , dupa razboi in Franta .

    Isidor Isaac Rabi

    ( 1898 – 1988 ) , evreu austro-ungar , laureat Nobel , director asociat din 1940 la Massachusetts Institute of Technology , in cadrul departamentului ce a dezvoltat constructia bombei atomice . Fost student al lui Oppenheimer . Era unul din putinele exceptii caruia i se permiteau intrari – iesiri din ultra secretul Los Alamos .

    Steven Weinberg

    ( 1933 – ) , evreu american , laureat Nobel .

    Cartile sale de popularizare a stiintei sunt un amestec de istorie , filisofie , stiinta si ATEISM . Intr-una din ele spunea :

    “ Religia este o insulta a demnitatii umane . Fara religie, oamenii buni ar face lucruri bune iar oamenii rai ar face lucruri rele. Ca sa convingi un om bun sa faca lucruri rele ai nevoie de religie „

    Victor Frederick Weisskopf

    ( 1908 , 2002 ) , evreu austro-american , ATEU , a lucrat la Los Alamos , in cadrul Manhattan Project .

    Jack Steinberger

    ( 1921 – ) , evreu germano-american , premiul Nobel 1988 , a studiat indrumat de Edward Teller ( evreu ungur , tatal bombei cu hidrogen , membru Manhattan Project , recrutat de Nelson A. Rockefeller in Special Studies Project )

    Georges Charpak

    ( 1924 – ) , evreu polonez , in 1959 intra in staff-ul CERN .

    Deci astia sunt oamenii , unii dintre ei sigur fara scrupule , care se joaca cu energii terifiante … Putem avea incredere in ei ? Si pana la urma ce urmaresc de fapt ?

    NOTELE si detalii foarte importante despre vestitul www cititi va rog la :

    http://saccsiv.weblog.ro/2008-09-12/518533/Fizica-nucleara-%2C-bomba-atomica-%2C-CERN-%2C—-.html

    Esential este ca initiatorii CERN s-au ocupat si cu fabricarea primei bombe atomice . ATENTIE ! Doreau crearea armei nucleare inca inainte de inceperea celui de al doilea razboi mondial . L-au convins pe presedintele SUA Franklin Delano Roosevelt iar acesta in AUGUST 1939 autorizeaza inceputul cercetarilor . Iar razboiul a inceput in SEPTEMBRIE … Bomba este functionala de abia in 1945 si pe ultima suta de metri a razboiului este lansata asupra civililor din Hiroshima si Nagasaki .

    SUBLINIEZ : nu guvernul a cerut savantilor descoperirea unei super arme , ci savantii au cerut guvernului construirea ei . Asta este TERIBILA REALITATE .

    Alte detalii si lista savantilor cititi va rog la :

    http://saccsiv.weblog.ro/2008-09-23/530541/BOMBA-ATOMICA-%2C-o-afacere-a-elitei–EVREI—.html

  2. Citesc aproape zilnic acest site si simt nevoia astazi, mai mult ca oricand,sa va multumesc pentru doua articole care strabat ca o raza de speranta negura apocaliptica a stirilor si a timpurilor in care traim. Ma refer la:”In Fanar, ortocsii lumii vor unitatea Bisericii lor”(asteptam detalii) si “Interviu cu actorul Dan Puric”.Ce bine ca uneori ne mai hranim si NEDEJDEA. Ajuta mult sa stim ca nu suntem singuri. Doamne ajuta!

  3. @ Speranta:

    Nadajduim ca urmariti si pagina noastra principala, unde mai si iesim dincolo de mizeria acestui veac. Va dedicam cu deosebire: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/10/17/acatistul-maicii-domnului-bucuria-celor-necajiti/

  4. Spuneti-mi si mie asupra caruia dintre mitropolitii tarii noastre credeti ca sunt masoni sau au avut caderi si au intrat in pacate mari cum ar fi coruptia….

    Dara-ar DOMNUL sa nu fie niciunul.

  5. Iertati!
    Vreau si eu sa stiu, ce ar fi trebuit sa spuna IPS Teofan daca ar fi vrut sa ispiteasca pe cei din alte credinte cu Credinta cea Dreapta?
    Eu insami traiesc intr-un amalgam de pagani, atei, catolici si protestanti. Si toti oamenii sunt porniti aici catre bine, catre milostenie si nejudecata, cu mult mai mult decat mine, mai ales protestantii. Eu cu ce i-as putea ispiti sa vina la Ortodoxie? Cu faptul ca tin post si ma duc la Biserica si in alte zile decat Duminica?
    Ceea ce a spus IPS poate fi interpretat f negativ, asa cum v-a durut inima (cred) sa interpretati. Insa, daca omului “credincios” (care nu e ortodox, dar se sileste sa faca binele si e angrenat intr-o comunitate de oameni care ii satisfac acest imbold interior), cum ii arati ca Ortodoxia e calea? Daca ii spui ca Dumnezeul in care crede el e fals il aduci la credinta? Noi stim ca e un singur Dumnezeu care i-a zidit si pe ei; si sunt tentata sa ma gandesc ca poate asta a vrut sa zica IPS Teofan cand a zis de un “Dumnezeu comun duhovniceste”. E adevarat ca de la cuvintele lui se poate aluneca spre erezie, dar daca el incearca sa vaneze sufletele celor care cred, dar nu stiu ca se afla in inselare?
    Probabil sa fie neindreptatita analogia, insa imi amintesc ca undeva in Grecia Sf Ap Pavel a vazut un templu inchinat Dumnezeului necunoscut si le-a zis elinilor ca el pe Acel Dumnezeu necunoscut il propovaduieste. Ce trebuie sa zica un ierarh? In mod clar, ortodocsii (turma lui) trebuie intariti in dreapta credinta si nelasati sa alunece. Insa la astfel de intalniri cu cei de alte credinte, ce poate sa spuna ca dialogul sa mearga in sensul in care ne-a zis parintele Arsenie Papacioc, adica “ii primim cu dragoste inapoi”, numai sa se inatoarca la ortodoxie. Ce facem insa daca multi nici n-au auzit de Ortodoxie?
    Sincer, chiar ma intereseaza un raspuns din care sa pot intelege si eu ce sa fac. De ex, o colega de serviciu chinezoaica zice ca o sa se boteze la un moment dat cu toata familia ei pt ca crede ca exista Dumnezeu si are o prietena cu care se mai duce la biserica ei… despre Ortodoxie tot ce stie de la mine e ca trebuie sa posteasca. Daca as duce-o la biserica romaneasca din Philadelphia si-ar pune mainile in cap, mie insami nu prea imi place acolo, insa inteleg ca am un rost in a-l ajuta pe parinte si pe ceilalti romani sa isi inteleaga credinta in care s-au nascut; desi pe mine ma pagubesc din asta, abia ma mai tin pe linia “nu deznadajdui”.
    In concluzie: vad si eu ca ne indreptam catre mai rau; dar daca vrem sa facem binele, daca chiar vrem un dialog constructiv cu cei de alte credinte cum am putea incepe? Cu “Ortodoxia e calea spre Mantuire si voi toti sunteti in erezie”? Eu prefer sa tac decat sa zic asta, neavand Duhul Sfant asupra mea (pe care zi de zi Il intristez cu pacatele mele de care numai cu gura m-am pocait). Sunt vinovata si de faptul ca nu marturisesc? Sunt. Ce sa fac? Nu deznadajduiesc…
    Sincer, oare chiar a gresit IPS Teofan? Sunteti in stare sa il puneti la zid pt asta?

  6. Referitor la articolul

    „ Dezvaluiri socante. Experimentul de la Geneva s-a si terminat! „

    Articolul are de la distanta iz de New Age. E util a pune un link pe Razboi intru credinta, dar ar fi bine ca cititorii sa fie preveniti de orientarea lui explicit si virulent New Age-ista. Sunt fascinante unele teorii stiintifice moderne (IPOTEZE, cum se si subliniaza), dar multe sunt simple speculatii si interpretari anticrestine, mai mult sau mai putin voalate.

  7. @ Florin

    Intrebarea pe care as pune-o eu este : care dintre ierarhii tarii noastre credeti ca nu sunt masoni? Pare-se ca situatia este cu mult mai neagra decat poate cineva sa isi imagineze cu imaginatia cea mai sumbra. Felul in care BOR se sincronizeaza cu cerintele lumesti de a face o noua ordine mondiala este graitor. Nu la fel de bine sunt pe faza reprezentantii BOR cand se confrunta cu provocarile constituite de avort, homosexualitate, televizor, consumatorism si cate si mai cate. Nu sunt demne de luat in seama aceste subiecte pentru domniile lor.

  8. ELENA mi-ai provocat dureri de cap mai mari decat acest articol cu IPS. Teofan!:-) … Noi punem vorbele in balantza,iar pt ca suntem poate prea grabiti sau poate prea partinitori,tot noi le inclinam incotro vrem!Recunosc ca s-a cam pripit in declaratii iar vorbele sale pot fi usor rastalmacite negativ!
    Deocamdata IPS. Teofan nu s-a aratat ecumenist,asa ca haideti sa nu fim farisei si nici osanditori si sa gasim ce este bun in vorbele sale!
    1.“valoarea europeană e un bun care nu poate fi negociat”-daca se referea la singura valoare europeana si anume ortodoxia atunci eu sunt primul care ii da dreptate!
    2.”Credinţa creştină este comună:şi ea ne-a aşezat astăzi la această masă. Diversitatea este baza dialogului. Toţi credem într-un Dumnezeu, diferit ca religie, dar comun duhovniceşte”-avem ortodocsi rusi,francezi,japonezi,olandezi,etc(unii in nr. mare altii in nr. mic)…deci credinta crestina este comuna!
    -Toţi credem într-un Dumnezeu, diferit ca religie, dar comun duhovniceşte.AICI MA DOARE CAPUL!oricat as vrea sa scot ceva pozitiv de aici nu prea pot!PARTICULELE ‘diferit ca religie’ strica toata fraza pt ca unde sunt alte religii nu prea mai poate fi vorba de comuniune duvohniceasca!
    -O fi zis sf. Apostol Pavel ca Duhul sufla unde voieste dar greu imi este sa cred ca se referea la alte religii,pt ca altfel nu mai zicea:este un Domn,o credinta si un botez!Sufla Duhul unde voieste dar cel asupra caruia sufla, devine una cu Duhul,si nu mai este diferit ca religie!
    SI TOTUSI PANA LA PROBA CONTRARIE HAIDETI SA INTELEGEM CE A ZIS SI IN ALT FEL:”toti credem intr-un Dumnezeu”(daca prin toti se referea la ortodocsi atunci asa este)”diferit ca religie”(Nu este Sfant precum Tu Doamne Dumnezeule…pt ca El este diferit ca religie[berit,religare=legatura])”dar comun duhovniceste(Biserica lui Hristos este soborniceasca)”…daca s-a referit la altceva si vatama credinta ortodoxa si nici nu vrea sa recunoasca si sa se pocaiasca atunci Dumnezeu sa il judece dupa sfintele canoane pe care a jurat ca le va tine!
    3.”Dar această criză poate fi şi o platformă pentru o renaştere europeană şi mondială. Poate fi fundamentul unei înnoiri a societăţii şi punctul de început pentru o nouă perioadă care ar putea fi una de glorie“…eu am o mica alergie la prea multe neologisme folosite in predici, in rest, daca se referea la ortodoxie ca ea trebuie sa vada imprejurarile ca pe “semne ale vremii” cum spunea Cuviosul Paisie Aghioritul,si sa renasca in duhul patristic al sfintilor parinti,ATUNCI SA STITI CA VENI O PERIOADA DE GLORIE IN BISERICA LUI HRISTOS…sa ne amintim ce spunea Hristos(cei care isi vor mantui sufletele in vremurile de pe urma,mari vor fi in imparatia cerurilor)!
    Poate prin acest topic i s-a taiat o parte din nas IPS-lui Teofan,…,asa ca haideti sa bagam sabia in teaca fratilor si sa urmam exemplul Sf. Arhanghel Mihail pe cand i se impotrivea diavolului pt trupul lui Moise!La urma urmei chiar de ne va trada pana si ultimul dintre ierarhi sa uitam ca pe Daniel,Dumnezeu l-a scos din groapa cu lei…numai sa staruim noi in ortodoxie!

  9. @ Elena
    Dialogul cu cei de alte confesiuni si religii trebuie sa fie unul al faptelor, nu al vorbelor. Daca vrei sa faci un bine unui “ratacit” demonstreaza-i ca-l iubesti (ca om, caci trebuie sa iubim pe toti oamenii) si ca religia ta da cele mai bune roade. Este conditia “sine qua non” enuntata de Insusi Domnul Hristos: “de nu va prisosi dreptatea voastra inaintea oamenilor…”. Sau: “asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei vazand faptele voastre cele bune sa slaveasca pe Tatal vostru cel din ceruri”. Daca acesti rataciti sunt buni, va trebui sa fii mai buna decat ei, doar asa vei reusi. Si crede-ma, ca e posibil si chiar necesar.
    Adevarul nu se negociaza, el se identifica cu Insusi Dumnezeu. Nu poate fi “imbracat” cu “haine”, de nici un fel.
    Iar daca vrei sa le arati dovezi, stii ca Biserica noastra are ceva esential, ce nici o alta credinta nu are: HARUL. Si harul “lasa urme”: sfinteste omul si lucrurile. Biserica Ortodoxa are Sfinti adevarati, facatori de minuni, cu moaste, nu doar declarati ori “sanctificati”. Harul sfinteste firea apelor. Sfanta lumina vine la ortodocsi etc.
    Nu am intentia sa te critic, am luat de bune cuvintele tale si iti doresc succes si Dumnezeu sa te ajute.

  10. Sunt de acord cu Elena.

  11. @Elena:

    Draga Elena, in primul rand trebuie sa spunem ca ne-a durut sa vedem un astfel de discurs la IPS Teofan. Nu ne asteptam, chiar nu ne asteptam, cel putin nu in acest mod, cu astfel de fraze si idei.

    Apoi, problema pe care o ridici in comentariul tau este diferita de problema IPS Teofan. Iertare, dar IPS Teofan se afla la un simpozion, nu la o intalnire cu oameni obisnuiti, aflati in cautare de Adevar si mantuire, apasati de greutatile vietii etc. Se afla la o intalnire POLITICA, daca nu ati observat, cu crestin-democratii din Parlamentul European. Evident, nu era nevoie, desi nu ar fi fost gresit, sa le spuna la o astfel de intalnire IPS Teofan ca ei se afla in ratacire si ca Adevarul este doar in ortodoxie. Se pot gasi modalitati foarte bune de a spune acest lucru, dovada parintele Dumitru Staniloae, care afirma aceste lucruri in intalnirile ecumeniste.

    Totusi a compara cu Sfantul Pavel vorbind in Areopag este extrem de nepotrivit, pentru ca Apostolul neamurilor chiar urmarea sa faca misiune (azi se cheama “prozelitism” si este si interzis a se face asta, conform legilor carora si BOR a consimtit), misiune apostolica de increstinare, iar aceasta s-a concretizat in faptul ca Apostolul a folosit acea strategema tocmai pentru a vorbi grecilor despre Iisus Hristos Cel Inviat si riscand oprobriul celor mai multi dintre ei! Or, aici, nu am vazut decat o propovaduire a valorilor europene, fara sa se mai ajunga deloc la valorile crestine, nicidecum la Ortodoxie, macar! Pe de alta parte, luand strict analogia propusa de tine, Sf. Ap. Pavel S-a folosit de “Dumnezeul necunoscut” pentru a-L propune grecilor pe Adevaratul Dumnezeu, iar nu de zeii (idolii)… cunoscuti si cu nume, carora acestia le aduceau jertfe. Nu le-a spus deci ca au acelasi Dumnezeu cu ei, le-a laudat doar ‘evlavia’, ca dispozitie generala a sufletului (ceea ce si Sfantul Siluan sfatuieste pe predicatorii misionari sa faca). Daca facea altcumva, se chema ca se leapada de Dumnezeul cel Viu. Or, si acum nu putem sa-i confirmam pe eretici in ratacirile lor, mintindu-i (mintindu-ne) ca avem o credinta COMUNA, cand NU o avem si pretinzand ca putem avea acelasi Dumnezeu… chiar si cu masonii din acea sala, care, se stie, se inchina Marelui Arhitect, nimeni altul decat LUCIFER!!!

    Trecand peste acestea, sa vedem cam ce putea totusi si ce credem ca ar fi trebuit sa spuna IPS Teofan sa faca era un lucru mult mai elementar – bun, suntem crestini, suntem europeni, iar crestin-democratii fac parte din Parlamentul European. Dar ce facem noi, in calitate de “crestini”, ca sa aratam ca suntem la fel? Adoptam legi prin care homosexualii se casatoresc? Impunem avortul ca drept al femeii? Interzicem creationismul in scoli pe motiv de fundamentalism religios? Draga Elena, aceste legi sunt ale Parlamentului European, care este condus de un crestin-democrat german, de altfel, Poettering pe numele sau. Acest Poettering a avut “crestinatatea” sa il critice pe Alexei al Rusiei cand acesta a afirmat, in fata Consiliului Europei, ca homosexualitatea este un pacat. Ei bine, IPS Teofan ar fi putut sa spuna foarte bine – “suntem crestini, dar cum aratam asta? Zicem ca ne preocupa familia si “valorile perene”, dar cum aratam asta? Prin legi pozitive fata de homosexualitate, avort, ateism?
    Iata deci ca, inainte de a se pune problema credintei adevarate, erau alte probleme, urgente, care puteau fi abordate de arhiereul nostru in intalnirea cu “crestinii” europeni.

    Ne doare ca IPS Teofan a facut un exces de zel si nu numai ca nu a avut o contributie pertinenta, de genul celei depuse de patriarhul Alexei al Rusiei in fata europenilor, dar le-a mai si cantat in struna pe limbajul si pe ideile agreate de europeni. Desigur, putem presupune ca nu a facut altceva decat sa citeasca discursul scris de vreun consilier bine “formatat” la Bruxelles, insa limbajul acesta, temele acestea ecumenist-masonice, devin o litanie, un mod de gandire, pe care daca il asumi fara sa iti pui in functiune aparatul critic, discernamantul de ortodox, risti sa ramai golit de Adevar…

    In plus, chiar e bizar si pur si simplu da foarte, foarte prost ca exact intr-un moment cand liderii lumii se intrec in a clama necesitatea unei noi ordini mondiale, a unui nou inceput luand ca pretext criza aceasta financiara (criza provocata, precum am aratat, ANUME pentru a instaura de mult planuitul control mondial) sa vii, ca ierarh ortodox (si inca socotit a fi dintre cei “traditionalisti”) sa le sustii linia aceasta antihristica, vorbind, la unison, despre un nou inceput si despre gloria lumii… TOCMAI ACUM! Oricat am dori sa gasim si noi justificari, Adevarul nu ne lasa sa ne mintim: a fost girul “spiritual” de care stapanii lumii aveau nevoie ca sa puna jugul satanic pe noi. Si e tare, tare trist prin gura cui s-a dat acest gir. Pentru ca este limpede ca fara a ingenunchea institutia Bisericii si a o face sa le slujeasca scopurilor mai-marilor lumii, acestia nu ar reusi NICIODATA sa stapaneasca lumea, asa cum isi doresc: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/08/01/vremea-robiei-eleniste-si-a-sfintilor-macabei-semn-puternic-dat-noua-celor-de-pe-urma/

    Asta este trista realitate si riscul oricaror compromisuri mai mici sau mai mari, care ne pandesc pe toti, de la vladica la opinca.

  12. In principiu sunt de acord cu remarcile facute atat de admin cat si de Ghenadie. Totusi, ma intreb daca nu cumva cuvintele IPS Teofan au fost scoase din context si puse in articolul din zirul Lumina. De ex, Ghenadie a inteles ca IPS Teofan a spus si perla cu “valoarea europeana e un bun care nu poate fi negociat”, ceea ce nu este adevarat.
    Intr-adevar, intalnirea a fost politica, ma gandesc insa ca aceste cuvinte (i.e. “Dumnezeu comun duhovniceste”, adica si altii cred ca exista un Dumnezeu si un Iisus Hristos, chiar daca n-au habar cat de aberant este ce cred ei despre asta) ar fi putut fi o introducere diplomatica pentru a putea fi ascultat in momentul marturisirii adevarului de credinta.

    Un moment nepotrivit, intr-adevar, sa vorbim despre viitorul glorios al credintei ortodoxe, totusi, poate fondat pe un optimism si o nadejde ca Dumnezeu poate sa intoarca lucrurile spre salvarea oamenilor si sa nu lase lucrurile sa lucreze in directia in care au pornit-o inca de pe vremea apostolilor de cand se lucreaza taina faradelegii. Sincer, eu insami, obosita de atatea atacuri de deznadejde cand vad ca lucrurile merg din rau in mai rau, caut sa ma agat de speranta ca raul poate functiona si ca o trambulina catre bine, cu ajutorul lui Dumnezeu.
    E adevarat ca in sufletul meu duc o lupta intre osandire si naivitate. Ambele rele si contracarate prin dreapta socotinta, pe care nu stiu cine se poate lauda ca o are.

    Pare rau de toate durerile de cap pe care le-am provocat. A fost felul meu de a-mi marturisi durerea ca prin tot ceea ce citesc ar trebui sa-mi pierd increderea in (sau, cel putin, sa fiu cu foarte mult discernamant cand ii ascult pe) pastorii nostri. Si asta imi distrage atentia enorm de la lucrarea interioara. Prefer sa nu mai aflu toate astea, ca simt ca nu pot sa pun in practica ura fata de apostati si eretici, pt ca traiesc printre ei. Toti sunt oi ratacite. Si eu sunt la fel, desi inca ma aflu in staulul mantuirii. Si iarasi, am obosit ascultand predici si incercand sa fiu cu ochii in patru daca nu cumva parintele zice vreo perla care sa dea apa la moara ecumenistilor; prefer sa nu le mai ascult si sa ma duc sa citesc acasa ceva..

    Sunt multe cu care ma confrunt aici. Marturisesc ca e adevarat ca Harul ii converteste pe oameni la dreapta credinta si numai Dumnezeu stie cum le poate indrepta pasii catre o biserica ortodoxa atunci cand se savarseste Sf Liturghie sau orice alta slujba. Si iarasi Dumnezeu stie cum le poate trimite in maini o carte despre Ortodoxie si cum va face sa lucreze cuvantul in pamantul inimii lor. Eu insa ma simt neputincioasa si tot ce incerc sa fac este sa nu smintesc; iar cand vine vorba de convertit, mi se pare ca ortodocsii au mare nevoie de convertire; eu insami si apoi si ceilalti cu care ma intalnesc. Am cunoscut cativa americani convertiti; nici nu va inchipuiti cata ravna au si cate cunostinte teologice si cat au citit din Sf Parinti si cat aplica in viata lor si cum lucreaza pentru a-i converti si pe altii…

    Cat despre ce lucreaza Ierarhia Bisericii, oare cati dintre noi, cei care vedem greselile lor, ne si rugam cu toata durerea in suflet, pentru ei, pt indreptarea lor? Cati jertfim 5 minute de rugaciune pt ei, cateva matanii, un acatist catre Sf Duh sa nu ne paraseasca nici pe noi nici pe ei? Voi insiva spuneati ca simtiti ca nu vom aduce rod pana nu ne doare inima. Acum, cand ne doare, ce facem, ne rugam sau ii punem la zid?
    Cred ca tot parintele Seraphim Rose spunea ca avem pastorii pe care ii meritam, nu sunt asa de buni povatuitori pentru ca noi insine nu suntem buni ascultatori. Suntem, totusi uniti cu ei intru Duhul, cum de le analizam faptele asa si nu ne rugam pt ei? Cum de abia de gasim pe site, pe langa informatii ca “uite ce-a putut sa spuna sau sa faca!” si o rugaciune cu propriile noastre cuvinte, pe care s-o citeasca si s-o simta si altul? Eu insami m-am rugat tare putin. Las aici cateva din gandurile mele…

    Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul si Mantuitorul nostru, Tu singur stii cum si daca a gresit parintele nostru drag! Te rugam, iarta-l, iar orice a zis sau a facut gresit intoarce Tu in bine si tot ce a putut fi interpretat gresit, lucreaza Tu in asa fel incat sa devina cuvant roditor de mantuire, ca Tie toate iti sunt cu putinta! Si nu ne lasa, pe noi, pacatosii, fara mangaiere, vazand zi de zi credinta scazand si turma Ta imprastiindu-se. Nu ne lasa nici pe noi si nici pe pastorii nostri sa ratacim de la dreapta credinta si ajuta-ne in fiecare zi sa ne marturisim pacatele si sa ne indreptam viata. Iata, lucrurile merg inspre mai rau, nu ne lasa sa deznadajduim si ajuta-ne sa ne biruim neputintele, si sa intelegem care este cu adevarat dragostea unii catre altii care ne face cu adevarat ucenici ai Tai! Si da-ne noua pastori si frati manati numai de aceasta dragoste si innoieste-o pe aceasta si in noi insine, ca sa ramanem Biserica Ta pana la sfarsitul veacurilor.

  13. Frate amin spune-ne si noua s-a dat IPS Teofan cu masonii ca sa stim daca ne intristam sau nu?Patriarhul Daniel cauta sa faca un monopol in BOR in ceea ce priveste administratia si pe zi ce trece incurajeaza ecumenismul si negocierile cu catolicii!?…. si sa nu imi spuneti ca aiurez ca am si eu radio trinitas si mai citesc si din presa!
    In afara de IPS Bartolomeu Anania si IPS Pimen mai este vreun ierarh care nu este ecumenist si vanzator de neam si credintza?

  14. @ Elena:

    Te intelegem, Elena si iti dam in mare parte dreptate. Mai ales iti impartasim durerea si nazuinta de a transforma revolta si tulburarea in rugaciune. Cand vorbim de la suflet la suflet, altfel ne putem intelege. E posibil ca si selectia facuta de “Lumina” sa fi fost tendentioasa. Dar e bine si sa ramanem precauti si sa nu mai idealizam oamenii, sa ne asteptam la dezamagiri. Dar sa-i ascultam, sa-i urmam si sa-i cinstim pentru lucrurile bune pe care le spun si fac inca. In rest insa, avem constiinta, avem Scriptura si scrierile Parintilor, nu suntem fara indrumare, stim unde e Adevarul. Si, intr-adevar, principala problema suntem noi, “credinciosii” ortodocsi, noi suntem jalnici, pe noi trebuie sa ne convertim acum, nu mai e vreme si nici putere de facut cine stie ce misiune.

    Si tocmai pentru ca ne stim cum suntem si vedem bine si ce e in jur, chiar nu trebuie, ci este periculos de-a dreptul sa mai asteptam nimic spectaculos de-acum, cu atat mai putin vreo renastere glorioasa a credintei. Dimpotriva. Trebuie sa fim realisti, fara sa ne pierdem nadejdea si sa ascultam cuvintele Parintilor (atata nor de martori…) care nu ne-au lasat descoperiti si debusolati si ne-au aratat ce vremuri traim si ce urmeaza, la ce sa ne asteptam. Miza care este a acestei false nadejdi si asteptari (psihologic foarte de inteles)? Este imparatia pamanteasca a falsului Mesia (antihrist), tocmai de aceea insistam (cum a facut-o si parintele Seraphim si atatia altii) ca mai ales acum nu trebuie sa credem sau speram ceva la nivelul asta, al societatii omenesti. Salvarea va fi in alta parte, altfel (gen catacombe) si numai pentru cei putini care vor alege calea stramta pana la capat. Deie Domnul sa ne aflam printre ei si cei care scriem si citim aici!

    PS:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/14/ce-vremuri-traim-parintele-rafail-ne-raspunde/
    “Infricosatoare sunt, dar daca Dumnezeul nostru se zice atotputernic, in zilele astea vom vedea ce inseamna atotputernic si cerem Tie, Doamne, sa ne arati lucrul asta, daca noi vom traversa acele perioade! Sunt infricosatoare, dar nu vom deznadajdui, căci milostiv este Dumnezeu si mare este Dumnezeu”
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/09/29/p-rafail-noica-nu-ne-dam-seama-cat-traim-in-inchipuire/
    “Asta-i realitatea. Nu trebuie sa incercam s-o vedem altfel, sa nadajduim in vane idealuri. Asta-i realitatea. Dar si “nu deznadajdui”. Alte cai, alta mantuire, foarte paradoxala sau mantuiri paradoxale va da Dumnezeu astazi“.

  15. @ Ghenadie:

    Nu, sunt convins ca nu s-a dat cu ei, dar a fost, poate, slab si a facut niste compromisuri care nu trebuiau facute, zicem noi. Poate ca si Lumina a redat tendentios, dar oricum, chiar si scos din context, nu trebuia sa spuna ce a spus, dar asta nu inseamna ca s-a dat cu masonii. Lucrurile sunt destul de incurcate si de amestecate, credem. Dar am dorit sa tragem totusi un semnal de alarma. Inaltul Teofan, cu toate lipsurile sale, ramane un om sincer si un om de rugaciune, un traitor. Ne insusim rugaciunea propusa de sora Elena.

    Nu aiurezi – referitor la a doua intrebare.

    Cu siguranta da, sunt si altii, sunt mult mai multi, dar nu atat de curajosi si de raspicati, precum sunt ierarhii greci din care am dat acele texte zilele trecute. Nu trebuie sa mergem spre extreme, sa fim asa de prapastiosi. Cand situatia se va agrava, va fi cel putin o mana, daca nu 2-3 maini de ierarhi care vor pastra dreapta credinta. Asa credem, asa intuim.

  16. Nu sunt prapastios frate amin!…multumesc mult pt lamurirea-cea de-a 2-a!Am si eu prieteni si oameni apropiati care merg la Biserica si daca tainuiesc lucruri importante nu cred ca o sa imi fie prea bine!Nici nu alarmez ca nu imi sta in fire,…,doar ii pun in garda,in defensiva…,atata tot!Referitor la faptul ca ai spus ca sunt mult mai multi(eu intrebasem de romani nu de rusi sau greci 🙂 )care se lupta pt adevar…tinand cont de mijloacele moderne de raspandire a informatiei unde sunt si datoriile pastoratiei?

    multa sanatate!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare