“Bă, tu ştii cine sunt eu?!” (Noutati 1 noiembrie 2008)

1-11-2008 2 minute Sublinieri

  • Gardianul:

Un grup de intelectuali va propune canonizarea unor martiri ai inchisorilor – Ce apare nou in aceasta stire este reactia oficiala a Patriarhiei, noua, dar… foarte veche, de fapt:

Patriarhia Romana, prin glasul purtatorului sau de cuvant, parintele Constantin Stoica, ne-a comunicat urmatoarele in legatura cu problema sanctificarii martirilor si marturisitorilor din inchisorile comuniste:  “Comisia de canonizari a Sfantului Sinod are in atentie, in vederea propunerii pentru canonizare, un numar important de ierarhi, preoti, monahi si monahii, credinciosi laici, mireni, din istoria Bisericii si a poporului nostru. In acest sens, se urmareste o anumita abordare cronologica a  cazurilor. In acest moment, comisia are in lucru cauzele mai multor marturisitori si martiri, incepand cu secolul al XVI-lea, pana in secolul al XX-lea, inclusiv. Sa amintim numai de Domnitorul Grigore al II-lea al Tarii Romanesti, din secolul al XVIII-lea, sau de Veniamin Costache, din secolul al XIX-lea. Cu certitudine, le va veni randul si martirilor, marturisitorilor din inchisorile comuniste despre care vorbiti. Fara indoiala, vor fi cercetate si cauzele lor. De altfel, in acest sens, se afla in cercetare, la nivelul parohiilor, mai multe cazuri. In traditia Ortodoxiei, dupa cum stiti, pana se declanseaza procesul de canonizare, se desfasoara o cercetare temeinica, aprofundata, care necesita timp”.  

Incercari de depasire a divergentelor dintre catolici si musulmani

Oamenii de stiinta au uneori aroganta de a lua locul lui Dumnezeu

“… Aşa că din acest calificativ care plasa un om de onoare în acelaşi rând cu bogăţia sau nobleţea sângelui, poate chiar mai sus, nu a mai rămas decât o urmă firavă, confundată jalnic cu orgoliul şi sălbăticia, plus toate complicaţiile codurilor culturale aberante, pe care le construiesc oamenii ca să uite de ei. Aşa că demnitatea sau generozitatea, concentrarea pe sine ies total din discuţie. Mi-ai pătat onoarea, eşti un nemernic, deci îmi fac harakiri. Sau, dacă mă gândesc un pic, mdai bine îţi fac ţie. De altfel, o mare vină în această agonie fără speranţă o poartă şi confuzia dintre onoare şi principii exterioare. (…) Aşa merge treaba şi totul alunecă încet şi sigur către un fel de: să moară mama, de nu sunt om de onoare, cu orice preţ care nu depinde de mine. În cazul ăsta, dezonoare este ce îmi faci tu mie. Răul sau cum s-o fi numind tot ce-ţi fac eu se presupune că ar trebui să fie pentru tine o onoare.
(…) Din această continuă neînţelegere generală, onoarea a ajuns un fel de somaţie, o scrisoare de ameninţare, o formă de amendare a realităţii. E ceva care se confundă cu bâta de baseball, cu abilitatea de a crea aparenţe cât mai somptuoase şi de a fi oricând gata să îţi remodelezi credinţele, pentru a le putea încălca mai rapid şi mai uşor în momentul următor
(…) Nici măcar la ţară nu mai poţi să descoperi acest al şaptelea simţ care dispare încet, încet, odată cu puţinii bătrâni care îl mai au şi îl păstrează viu în tot ceea ce fac. De la lucruri mici, care par condamnate să fie doar evocate şi după un timp ajung să sune ca şi cum nu au fost niciodată adevărate, până la accesoriile despre care se crede că te fac om (haine, okelari de soare, caracter infect, disperare generalizată) tot ce are legătură cu onoarea devine ridicol, patetic şi untrendy. Nu mai are rost să tot pomenim de mâna strânsă care ţine loc de acte, respect, până la acel mod de a fi în lume, de a vorbi şi de a acţiona, care te scuteşte şi de sistemul de educaţie şi seamănă teribil cu prietenia cea mai profundă.

  • Lumea credintei: 

Arhivele Vaticanului privind holocaustul raman secrete
Statuia lui Andrei Saguna eliminata de extremistii maghiari
Sinodul B.O.R. – parintele Boian Alexandrovici a fost caterisit pe nedrept
Au fost descoperite minele regelui Solomon

Părintele Roman Braga despre occidentul sinucigas

  • Blog de suflet:

Voluntari străini cu mâna întinsă la statul român – DACA VREI SA TE ALATURI CAPMANIEI “JURNALULUI NATIONAL” PENTRU COPIII AUTISTI, CITESTE SCRISOAREA SI LASA-TI NUMELE, PRENUMELE SI ORASUL DIN CARE ESTI, LA COMENTARII.

Ajutati-i sa se intoarca in tara! – O familie săracă din Tinca, plecată în Franța să își cumpere o mașină, a avut parte de ghinionul unui accident și e prinsă, în aceste zile, într-o situație disperată, departe de casă. Mama și băiatul de câteva luni sunt internați în spital, iar tatăl și o fetiță de doi ani au rămas pe străzi […]


Categorii

Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare