“Domnul 1750611325663” – Arthur Suciu despre omul de azi, intre numar si libertate

27-02-2009 1 minut Sublinieri

 img006.JPG

 Arthur Suciu: Descifrarea codului numeric personal

“Privită de sus, mişcarea prin Capitală a unei persoane -într-o zi de primăvară- ar părea absurdă unui străin. El n-ar înţelege de ce acea persoană, să-i spunem domnul 1750611325663, intră într-o clădire şi iese din alta, n-ar şti de unde vine ea şi unde vrea să ajungă. Fireşte, după o săptămână, lucrurile ar sta cu totul altfel. Străinul ar putea observa că persoana urmărită face în fiecare zi aproximativ acelaşi traseu. În blocul din care iese în fiecare dimineaţă şi se întoarce în fiecare seară se află locuinţa sa. În vila unde stă opt ore trebuie să fie desigur locul său de muncă. Mai există o clădire unde cel urmărit intră şi, după două ore, iese clătinându-se. Acolo nu este altceva decât un bar. Dacă urmărirea s-ar prelungi, străinul ar putea constata, de exemplu, că, o dată pe săptămână, cel urmărit intră într-un anumit bloc. Acolo poate locui un prieten, părinţii, amanta. Şi aşa mai departe. În cele din urmă, tot urmărindu-l, străinul ar afla despre domnul 1750611325663 destul de multe informaţii.

Dar lucrurile ar putea merge şi mai departe. Să presupunem că străinul ar putea avea acces direct la toate informaţiile referitoare la cel urmărit. Certificatul de naştere îi arată, pe lângă data şi locul naşterii (e băiat de la ţară poate), cine îi sunt părinţii (amândoi ţărani, să spunem). Cartea de identitate confirmă prin fotografie că este vorba despre persoana în cauză şi indică adresa acesteia (eventual străinul poate afla dacă cel urmărit locuieşte legal în acel bloc sau nu). Prin consultarea cardului de sănătate, întreaga istorie a bolilor este dintr-o dată dezăluită: o hepatita B cronică, despre care patronul unde lucrează cel urmărit nu ştie nimic, o gonoree la 20 de ani (contacte sexuale neprotejate), pulsul mărit, probleme cu stomacul. La aceasta se adaugă, urmărind parcursul şcolar (fişele matricole şi dosarele de şcolar), două corigenţe într-a noua, un an repetat în facultate, note mici la bacalaureat, prins fumând în curtea şcolii, în clasa a zecea a bătut un coleg, a spart fereastra de la clasă cu penarul etc. Străinul ar putea afla apoi locurile unde cel urmărit a muncit, dacă este căsătorit, dacă este divorţat, de ce a divorţat, a cui a fost vina şi aşa mai departe. Dacă are copii şi dacă plăteşte pensie alimentară. Cât plăteşte şi cât îi rămâne? Dacă îşi vizitează în continuare copiii. Cel urmărit poate să aibă cazier: a fost prins făcându-şi nevoile în parc. Străinul află poate că cel urmărit are credite la bancă şi se interesează dacă plăteşte ratele regulat sau cu întârzieri. Din informaţiile aflate pe cardurile de la supermarket sau de la farmacie, străinul află ce are urmăritul în dulapuri, în sertare şi chiar în frigider. Totul culminează cu urmărirea corespondenţei electronice şi a convorbirilor telefonice: străinul află ce gândeşte şi ce face domnul 1750611325663.

Nu cred că trebuie să explic de ce utilizarea ilegală sau cu rea-credinţă (cu scopul de a şantaja sau de a deprecia valoarea cuiva) a acestor informaţii poate afecta grav libertatea şi viaţa fiecăruia dintre noi. Aş vrea să explic doar cine este acest domn 1750611325663. El este fiecare dintre noi atunci când suntem priviţi dintr-o perspectivă neutră, indiferentă. El este identitatea noastră construită obiectiv şi ştiinţific, codul impersonal al fiinţei noastre. El este noi fără noi, fără surplusul libertăţii, fără miracolul creator al libertăţii”.

(articol gasit astazi pe Hotnews)

arthur_suciu_foto_2.jpg


Categorii

Pagini laice

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la ““Domnul 1750611325663” – Arthur Suciu despre omul de azi, intre numar si libertate

  1. interesant articolul…insa e inspaimantator sa stii ca in loc de nume esti un “numar”…si exact cum am mai spus, print-un numar sa se afle totul depsre o peroana, e sinistru. fereasca Dumnezeu!

  2. In plus daca este cineva considerat suspect, ce simplu ar fi sa-i revezi toata viata inregistrata. Cu cine s-a intalnit, ce au vorbit. pe urma cu cine s-au intalnit apropiatii lui, devine incredibil cit de cumplit e sistemul, libertate 0. Chiar daca acum nu sunt puse las punct chiar toate detaliile, e clar ca nu mai e mult pana atunci.
    Si culmea e ca nu vrem decat sa fim liberi.. Iata spre ce aluneca o lume fara Dumnezeu, spre dictatura satanei. Cum zicea pr Iustin acum cativa ani, lumea devine un imens Pitesti.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare