UPDATE – Filmul “SUSPECT NATION” si cateva noutati – 13 martie 2009

13-03-2009 18 secunde Sublinieri

Categorii

Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “UPDATE – Filmul “SUSPECT NATION” si cateva noutati – 13 martie 2009

  1. Cel mai bun documentar pe aceasta tema din cate am vazut.

  2. Pentru Adrian

    De acord, este un documentar excelent. Trebuie adaugat doar ca este realizat dintr-o perspectiva stangista. Organizatia ACLU mentionata in documentar este o organizatie stangista, vehement anti-crestina care a reusit prin puternicul ei corp avocatesc “sa scoata crestinismul din scolile publice” din SUA – “ACLU have purged Christianity from the public schools” (Patrick Buchanan, The Death of the West, p.186. Printre clientii pe care i-a aparat, se numara si pedofilii de la NAMBLA (North American Man-Boy Love Association”) Al Gore este un politician cu vederi de foarte stanga al establishmentului politic american. Nu vreau in nici un fel sa diminuez valoarea documentarului. Am vrut doar sa atrag atentia ca multi dintre cei care se ridica acum impotriva “societatii de supraveghere” sunt ei insisi suspecti. Autorul documentarului ar fi trebuit sa apeleze si la critici crestini ai “societatii de supraveghere”. Daca ar fi facut-o, documentarul n-ar fi putut insa sa apara sub sigla BBC.

  3. Multumim de avertizare!

    Este o precizare foarte importanta si, intr-adevar, este evidenta tusa “stangista”, “anti-sistem” doar in aparenta, in tot acest documentar. Mai mult decat atat, cel care a initiat rezolutia din Parlamentul European impotriva datelor biometrice si a tehnologiilor RFID este… socialist. De cand este stanga aparatoarea libertatilor civile?!

    Raspunsul este ca… de niciodata! si se obtine la vizionarea mai atenta a documentarului si a modului in care socialistul grec Stavros Lambrinidis a pus problema in Parlamentul European. El a cerut, ca solutie la problemele ridicate…„consimţământul clar al utilizatorului“. Ori cand lucrurile sunt atat de avansate incat ti se spune ca nu se mai poate da inapoi ci doar merge inainte, e clar ca ti se da dreptul sa spui DA…
    Tot un stangist, mult mai celebru, Al Gore, joaca in “Suspect Nation” rolul de mare critic al tehnologiilor restrictive fata de libertatile civile. In SUA “dreapta” a introdus Patriot Act, a inceput razboaie interminabile si a ridicat la rang de psihoza “amenintarea terorista”, pe cand “stanga” promoveaza pacifismul si se da aparatoare a drepturilor civile. Dar daca ne uitam mai atent, observam ca de fapt istoria curge intr-o singura directie. Cea corecta, desigur.

    Desi se afirma lucruri foarte importante in “Suspect nation”, ce pot si trebuie sa fie folosite in argumentatia noastra, solutiile sunt ridicol de minimaliste. Cineva spunea la un moment dat ca singurul lucru ce se mai poate face fata de posibilitatea de a fi filmat permanent este sa…ceri imaginile filmate cu tine. In rest, problemele sunt puse exlusiv referitor la securitatea codurilor si a dispozitivelor electronice, la deficientele de sistem care pot fi ridicate dar si rezolvate. Daca problema se reduce doar la securitatea codurilor, ce vom face cand chiar vor veni cu coduri sigure? Vom zice ok, no problem? La fel de semnificativ este si modul retoric in care se pune problema supavegherii permanente. Bun, nu ne place, evident, insa in afara faptului ca ne prefacem ingrijorati, nu vedem nicio allternativa?

    Un alt lucru care surprinde la acest documentar este naturaletea cu care realizatorul s-a cipuit in bratul drept. Operatiunea, nemotivata medical, a fost facuta mai simplu ca buna ziua. Ori acest lucru este ciudat, mai degraba iti sugereaza ca e o modalitate de a obisnui lumea cu ideea, prezentand-o critic ca sa nu fie socata din prima. De altfel, avand in vedere faptul ca:
    1. vocile critice sunt toate stangiste si favorabile din principiu progresului tehnologic; 2. solutiile la sistemul de supraveghere sunt minimaliste si nu cer o alternativa radicala (fara supravghere, fara acte electronice) tocmai pentru ca nu sunt sustinute de o conceptie conservatoare “in spate” ; 3. cipuirea umana a fost facuta ca o nimica toata

    Putem avansa ipoteza ca documentarul este o modalitate de a pune problema doar pentru linistirea constiintelor si a spaimelor maselor, dar nu neaparat pentru identificarea si inlaturarea unei probleme majore.

    Sistemul poate pune singur problema, tocmai ca sa o puna in terenul sau si sa o controleze. Stim doar ca sistemul stie sa joace la doua maini. El este puterea, tot el asigura si opozitia (a se studia cu s-a lucrat la noi dupa Lovitura de Stat din decembrie 1989 si pana astazi in politica, dar si in “societatea civila”).

    Strigam ca protectia datelor e problema? Nicio problema, democratizam si avansam niste proceduri beton de transfer a datelor personale. Suntem supravegheati permanent? Ok, nu aveti decat sa cereti filmele cu voi ca actori principali. Identitatea noastra poate fi clonata? Nu-i nimic, va anihilam si lasam in viata doar clona…

    Acest documentar arata ca singura perspectiva care reuseste sa defineasca raul in integralitatea sa, sa ii spuna pe nume, este cea ortodoxa. Si numai un autentic mistic ortodox, fara nicio interpretare peiorativa a termenului, este un conservator real, fara rest. Altfel nu vom fi capabili decat sa avem spiritul critic al realizatorului documentarului, care a intrebat relaxat, in momentul in care i s-a aratat numarul cipului implantat in bratul sau: This is me?

  4. Pentru admin

    Multumim de explicatiile edificatoare. Speram ca alte site-uri care au difuzat filmul sa vina cu precizari de acest gen.

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ce e suspect in “Suspect Nation”?
  6. Pingback: Adevărul despre cipuri « Ortodoxie nu Ecumenism
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare