Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI?

15-02-2013 5 minute Sublinieri

iadul-chevron

Am primit pe mail: 

               ORASE DIN MOLDOVA CE STAU IN CALEA PUSTIIRII EXPLORARILOR GAZELOR DE SIST FACUTE DE FIRMA CHEVRON IN JUDETUL VASLUI

In tara lui Stefan cel Mare si Sfant camioane uriase ale firmei Chevron transporta tevi si moarte. Oamenii din sate privesc cu mirare intrebandu-se „ce-o fi oare?”. Satrapii firmei umbla sa cumpere pamantul oamenilor pe nimic.

La oras, lumea are alte griji: serviciu, copii, facturi, cancanurile televiziunilor… risipirea. Putini au auzit despre nenorocirea care vine, inselatoare, peste  pamanturile si vietile noastre, iar daca stiu, nu pot reactiona, dau din umeri, poate scot un potop de blesteme si injuraturi si cam asta-i tot. Unii chiar afirma ca, fie de spun Da, fieNu, pentru ei este tot una. O, Doamne, unde am ajuns.

De ce ne stapaneste acest duh al neputintei care ne tine in intunericul cel mai de pe urma? Pacatele ne-au intunecat constiinta, iar formalismul credintei si abandonarea ei cu desavarsire ne-au pustiit sufletele. La asezarea noastra duhovniceasca nu mai veghem cum se cuvine. Cum sa mai luptam atunci pentru viata noastra, daca nu stim sa fim verticali, daca noi traim numai pe orizontala si, in loc sa fim persoane libere si demne am ajuns indivizi ai turmei? Suntem cazuti si nu ne putem ridica duhovniceste pentru ca nu avem harul in noi, nu am stat cu smerenie la rugaciune si in genunchi in fata duhovnicilor adevarati, sa ascultam cum bate Duhul Sfant in inima lor, sa deprindem harul, sa-l zidim in copiii nostri. Din cauza asta stam in genunchi in fata strainilor, din cauza asta suntem indiferenti si nu ne intereseaza soarta noastra. Ne-am risipit, ne-am golit de darurile sfinte: credinta, nadejdea, dragostea, facerea de bine si, mai presus de toate, demnitatea de a fi crestini.

Mitropolitul Nicolae de Mesoghia, contemporan cu noi, spune despre formalismul nostru in credinta asa:

 „uneori mancam de post fara sa postim; spunem rugaciuni, dar nu stim sa ne rugam; mergem la Biserica, dar nu suntem traitori; citim carti, dar nu ne cultivam, ne spovedim pacatele dar nu ne pocaim; ne impartasim poate chiar destul de des…dar nu dobandim harul. Preotii nostri, din savarsitori de slujbe trebuie sa devina initiatori in tainele Bisericii, enoriasii nostri din adepti bisericesti, trebuie sa devina credinciosi, dogmele noastre trebuie sa emane viata, Sinodul nostru, din corp administrativ trebuie sa devina expresia spirituala a vointei divine in viata noastra. Abia atunci, orice marturie, chiar si cea a tacerii, chiar daca va avea imperfectiuni, va putea fi numita adevarata si va functiona ca sabie a Duhului Sfant.”

Aceasta este boala trista a sufletelor si a puterii noastre de a fi, iar alta vindecare nu avem. Cu nadejde sa cerem mila lui Dumnezeu. E vreme de pocainta, de rugaciune, de unitate. A sosit ceasul ca fiecare sa faca atat cit i-a dat Dumnezeu in putere. Sa nu ne ingropam talantii. Toti putem sa ne rugam, toti putem sa postim. Sa-i avem model pe stramosii nostri intarindu-ne din vrednicia si credinta lor.

Privind la realitatea din teren, vedem ca aceasta problema nu este doar a judetului Vaslui, ci si a majoritatii populatiei si oraselor din zona de est a Moldovei, aflate pe o raza de actiune de 70 de km in jurul unei sonde, ce ar putea contamina teritoriul.   

Firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru inceperea prospectiunilor  de exploatare a gazelor de sist in  urmatoarele localitati din jud. Vaslui, pe o suprafata cuprinsa intre 35000 mp si 75000 mp:

raza-70km-Paltinis(Bacesti)

click pe imagine pentru a mari

-Paltinis (com. Bacesti) situat la 35 km de Bacau;

                                                             -25 km de Roman;

                                                             -40 km de Vaslui;

                                                             -15 km de Negresti;

                                                             -65 km de Barlad;

                                                             -50 km de Iasi si Tg.-Frumos;

                                                             -65 km de Piatra-Neamt si Pascani;

raza-70km-Pungesti

– click pe imagine pentru a mari –

– Silistea (com. Pungesti) situat la 30 km de Bacau ;               

                                                             -40 km de Roman;

                                                             -25 km de Vaslui;

                                                             -15 km de Negresti;

                                                             -55 km de Barlad;

                                                             -60 km de Iasi;

                                                             -60 km de Husi;

                                                             -65 km de Onesti;

raza-70km-Gagesti

– click pe imagine pentru a mari –

– Popeni (com. Gagesti) situat la 10 km de Barlad;

                                                             -35 km de Vaslui;

                                                             -55 km de Husi;

                                                             -50 km de Tecuci;

Urmeaza si alte locatii. Pana in prezent, locuitorii din Barlad sunt, deocamdata, singurii care au inteles ce pericol ne paste si s-au organizat in actiuni de protest si de informare a populatiei (www.vremeanoua.ro/  S-a aprins Barladul).

Aceasta initiativa ar trebui luata in toate orasele vizate. Trebuie sa ne organizam in miscari de protest alaturi de autoritatile responsabile, de cei ce pot informa populatia folosind date din teren si, nu in ultimul rand, de preotii nostri.

Neamul romanesc a rezistat atat timp cat poporul a fost unit in credinta avandu-i in frunte pe preoti. Alta cale nu avem. Sfintiti si cuviosi parinti, fiti alaturi de noi, nu ne abandonati. Calauziti si indrumati turma spre izbanda si veti fi ca Sf. Petru si nu ca …

La Roman si Bacau nu a auzit nimeni ca in coasta lor, la numai 25-35 de km, vor incepe prospectiunile de gaze de sist ?

Cat mai facem, la Vaslui, pact cu politicienii iresponsabili, dormind cu „binecuvantare” ?

Ce ne pot spune cei de la  Protectia Mediului si de la Apele Romane despre cum ar putea fi afectate apele subterane de la Timisesti care alimenteaza orasele Iasi, Roman, Pascani, Podu-Iloaie? In ce conditii vor fi eliberate autorizatiile de mediu?

Ce garantii ofera Firma Chevron? Nici una. Avantaje? Nici unul. Nu a oferit nici un loc de munca (au personalul lor), gazele exploatate nu vor ramane la noi (noua ni s-au scumpit), mediul va fi grav afectat, ne vom imbolnavi si vom vedea dezastru in jur. Pentru ce sa acceptam?

Daca ii vom lasa singuri pe cei din Barlad, lupta va fi zadarnica. Trebuie sa ne unim, sa iesim in strada in mod organizat, chemandu-l in duh pe Sf. Stefan cel Mare sa ne ajute sa mai dam o data „batalia de la Vaslui” si din Moldova.

Avem sansa, poate unica, sa spunem si noi o data: NU! Altfel se va strica si pamantul de sub noi, iar apele vor prinde in ele otrava duhurilor  noastre. Sa nu fie asa…

Dumnezeu sa ne ajute! Sa fim uniti, si cu rugaciune vom birui.     

Putem spune un NU votand pe : www.vrn.ro/sunteti-de-acord-cu-exploatarea-gazelor-de-sist             

Iertati-ma,

Dorina Burlacu

Nota noastra:

In ceea ce priveste site-urile recomandate in textul de mai sus, ne distantam fata de modul nepotrivit de adresare fata de un episcop (fie el si PS Corneliu) si de tonul general anticlerical al unuia din ultimele articole ce pot fi gasite acolo: http://www.vrn.ro/vasluienii-se-leapada-de-preoti

De asemenea, “votul” recomandat aici: www.vrn.ro/sunteti-de-acord-cu-exploatarea-gazelor-de-sist   este, de fapt, inutil, daca avem in vedere chiar disclaimer-ul de pe siteul sursa:

 Prin intermediul acestei consultări online, Comisia Europeană dorește să afle părerea publicului și a părților interesate cu privire la acest subiect. Vă invităm să răspundeți la o serie de întrebări importante. Completarea chestionarului va necesita, probabil, circa 10-15 minute. Consultarea și rezultatele sale nu influențează în niciun fel forma finală în care Comisia Europeană își va adopta decizia în acest domeniu.

E perfect contradictoriu: Comisia consulta, dar parerea celor consultati nu conteaza in procesul deciziei! Atunci cu ce scop strang datele personale ale celor care isi exprima opinia?

In rest, achiesam intru totul la mesajul transmis…

Totodata, e de reamintit ca problema ridicata de exploatarea gazelor de sist este cat se poate de urgenta si in alte regiuni ale tarii, unde sunt alte companii (canadiano-sarbo-rusesti):

Primarul din comuna bihoreană SânMartin, Nicolae Leuce, a declarat, la Realitatea TV, că oamenii din zonă vor face tot ce le stă în putinţă pentru a bloca exploatările de gaze şi pe cele petroliere, care pun în pericol sănătatea localnicilor şi staţiunea balneo-climaterică Băile Felix.

“Norocul nostru este că HG pebtru aprobarea concesiunii nu a fost încă emisă de Guvern. Noi facem mitinguri, am făcut şi acest memoriu şi vom împiedica cu orice preţ să se facă exploatări petroliere şi de gaze la Băile Felix. Oamenii au luat credite ca să îşi construiască pensiuni şi hoteluri, au luat credite. Trebuie păstrată staţiune turistică”, a declarat primarul Leuce, la Realitatea TV.

Proprietarii pensiunilor şi managerii lanţurilor hoteliere din Băile Felix şi, în egala masură, turiştii se opun ca în zonă să înceapă lucrările pentru extragerea gazelor de şist. Pe oameni îi sperie ideea că vor ajunge în situaţia satelor Tria şi Tulca, din Bihor.

Tehnologiile care se folosesc pentru extragerea gazelor de şist pun sub semnul întrebării supravieţuirea staţiunilor balneoclimaterice din zona Băile Felix, dacă se dă acordul. “Un astfel de gen de exploatare înseamnă că am terminat cu băile Felix, cu staţiunea. Pentru că ori exploatăm gaze ori facem staţiune balneoclimaterică, cele două nu merg împreună, apa termală nu o mai putem folosi în scop curativ”, a spus Eleonora Mircescu, preşedinte Ecotop.

În timp ce unele state au interzis astfel de exploatări, În România acestea au primit deja undă verde. Guvernul şi-a dat deja acordul ca mai multe companii străine să înceapă forajele în două sate bihorene, Tulca şi Tria.  “Se vor fora milioane de litri la mare adâncime ceea ce va duce la secarea unor surse de apă. Va creşte riscul seismic vor fi gaze cu efect de seră”, a spus Paul Iacobaş, preşedinte centru arii protejate Bihor.

***

 


Categorii

Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI?

  1. Oamenii trebuei indemanti sa protesteze vehement.

  2. da.. şi-au dat şi ruşii şi americanii mâna peste ţară.

    Aici se vede ticăloşia celor care dezavuau orice formă de protest ca fiind girată de gazprom. Iată Gazprom e foarte mulţumită să participe la astfel de proiecte pentru că eventualele profituri sunt mult mai mari decât iluzoria pierdere a cotei de piaţă.

    Vă asigur că dacă o companie ca Gazprom ar fi finanţat o campanie de protest şi opoziţie şi ar fi asigurat consultanţă profesionistă pentru metode non violente, nu putea mişca nimic în privinţa şisturilor.

    Aşa, nu ne rămâne decât să privim cu privim pustiirea “colţului de rai”, pe măsura pustiirii noastre sufleteşti. Doamne, miluieşte!

  3. Trebuie facut ceva,pana nu este prea tarziu…Doamne ajuta-ne!!!!!!!

  4. Sa dea Dumnezeus a nu gaseasca nimic in pamanturile noastre si sa se intoarca cu coada intre picioare. Oamenii ce au votat la referendumul trecut legat de gazele de sist din zona?

  5. A fost si este urgenta maxima venirea companiei Chevron in Romania. Pe site s-au facut eforturi de mult timp, laudabile. Daca nu vom iesi si veti iesi (lasa de astea cu : trebuie, trebuie sfatuiti, trebuie indemnati…) in pietele tuturor marilor orase, IN FIECARE SEARA DE AZI INAINTE, avand, desigur, in vedere legile anti-miting (se iese la plimbare la inceput…, exista ghiduri facute de cei de la rosiamontana.org), vom asista la una dintre cele mai josnice batjocoriri ale acestui neam din istorie… Iar intelectualii vor da seama la Judecata pentru lasitatea lor… Da, intr-adevar, s-a ajuns la un formalism si un fariseism de esenta, adanc, si este greu de depasit mai ales lasitatea si egoismul si prostia cu imagine de “evlavie” si “intelepciune” sau “rabdare”. Nu spune nimeni sa ne luam la bataie cu jandarmii din senin, dar parca a asista la propria otravire si jefuire este neplacut lui Dumnezeu. Eu cred ca un duhovnic poate si chiar trebuie sa dea binecuvantare si SA SE IMPLICE si sfintia-sa in asemenea actiuni de protest, precum cu durere o fac cativa confrati din Vaslui, condusi de pr. protopop Laiu, daca nu ma inseala memoria.

  6. VASLUIENII SE LEAPÃDÃ DE PREOTI! cotidianul vremea noua.ro
    EI AU VÂNDUT JUDETUL! cotidianul vremea noua.ro
    Episcopul, dolarii si moldovenii! cotidianul vremea noua.ro
    “Dacã vin aici, le crãpãm capul!” cotidianul vremea noua.ro
    “Sã nu vinã americanii cã îi fugãrim cu furcile!” cotidianul vremea noua.ro
    Marea Chevroneala cotidianul vremea noua.ro
    PR-ul diabolic al Chevron-ului cotidianul vremea noua.ro
    Anti-chevron:http://www.youtube.com/watch?v…
    Citind aceste articole va veti convinge de tradatorii de neam si tara.

  7. Din pacate romanii sunt un popor las. Accepta si suporta si nu se plange si indura…. si asteapta….
    Unde sunt patriotii si iubitorii de tara ai lui Stefan? Diplomatii si aparatorii integritatii tarii noastre romanesti.
    “Desteapta-te romane!”
    Este timpul sa iti aperi drepturile; foloseste: Constitutia, Drepturile Omului si dreptul de Cetatean European.
    Nu suntem mai prejos cu nimic decat alte tari, nu mai ascultati cum ne disconsidera ci priviti cum toti se bat si incerca sa puna mana pe un colt din tara noastra frumoasa si bogata.
    Cu fiecare dintre noi se poate schimba destinul tarii:
    LUATI ATITUDINE!

  8. Trebuie sa spunem un ,,NU” hotarat exploatarii gazelor de sist, avand in vedere efectele catastrofale pentru mediu, cu implicatii majore asupra vietii noastre, a tuturor, chiar daca cei care ne conduc sunt iresponsabili. Nimeni nu v-a actiona atata timp cat vom avea putere sa luptam si sa ne impotrivim, constienti fiind ca o facem NUMAI pentru noi, familiile noastre, pentru toti care traiesc si locuiesc pe aceste meleaguri.

  9. Pingback: MITING ANTI-GAZE DE SIST LA BARLAD. Chevron va incepe exploararea anul acesta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ PROTESTUL ANTI-GAZE DE SIST de la Barlad. Unele autoritati locale au INTERZIS FRACTIONAREA HIDRAULICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ CUM A OCULTAT MASS-MEDIA PROTESTELE MASIVE DE LA BARLAD. Unele autoritati locale au interzis fractionarea hidraulica - Razboi întru Cuvânt - Recoman
  12. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, AM AJUNS SA NE VINEM DE TOT" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze [VIDEO]/ Proclamatie-protest din Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: SCANDALUL EXPLOATARII GAZELOR DE SIST [video]. Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Autoritatile locale din BARLAD boicoteaza PROTESTUL IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST? Propaganda pro-exploatare la foc continuu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: ILIE SERBANESCU DESPRE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: "Se va distruge litoralul, se va distruge si la Barlad. GERMANIA NE PUNE SA NE CUMPARAM GAZELE NOASTRE LA PRET RUSESC!"[video]/ Lobby agresiv anti-Biserica al americanilor pentru CHEVRON, intim
  17. Pingback: DEMONTAREA MITULUI "REVOLUTIEI GAZELOR DE SIST" DIN SUA. Cine sta in spatele BULEI SPECULATIVE a gazelor de sist si cum s-a impus FRACTURAREA HIDRAULICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: PROTESTE ANTI-GAZE DE SIST IN TOATA TARA pe 4 aprilie. In Barlad si alte localitati cu primari PSD nu s-au aprobat PROTESTE PUBLICE. Pr. Vasile Laiu: "NE-A MAI RAMAS STRIGATUL CATRE DUMNEZEU" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Ziua PROTESTELOR impotriva EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. LISTA ACTIUNILOR DE PROTEST. Mitinguri neavizate si PREFECTURI impotriva comunelor care INTERZIC demararea exploatarilor CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: LIVIU DRAGNEA manipuleaza pe tema GAZELOR DE SIST si ameninta voalat: "SA NE UITAM MAI CU ATENTIE LA CEI CARE INSTIGA LA DEMONSTRATII"/ Actiunea anti-Chevron de la BARLAD [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "SE INCEARCA INROBIREA TARII SI DECIMAREA POPULATIEI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: DIVERSIUNEA CERNEA? GAZELE DE SIST vs parteneriatele homosexuale si finantarea BISERICII/ Consilierul lui BARROSO face PRESIUNI pentru EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Ipoteza socanta: FLAMINIA VA DEVERSA DESEURILE IN PUTURILE CHEVRON din Dobrogea? - Razboi
  23. Pingback: Ilie Serbanescu: DEMONTAREA DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: GAZELE DE SIST. Propaganda GUVERNAMENTALA merge neabatut inainte cu ministrii DRAGNEA si NITA varfuri de lance. Dragnea MANIPULATORUL striga: DEZINFORMARE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: BARLAD VS CHEVRON: mii de oameni au PROTESTAT impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST in ciuda obstructiilor autoritatilor locale (update VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: BARLADUL IN PERICOL. Dezinformarea, cinismul si manipularea "GUVERNULUI CHEVRON" vs rezistenta localnicilor [VIDEO dezbaterea de la Realitatea TV] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: UPDATE VIDEO: Proteste bulgaro-romane impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Corporatii cu profituri de miliarde si oameni cu benzen in sange/ Banca Mondiala crede ca ERA MATERIILOR PRIME s-ar apropia de sfarsit - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: Abuz: PREFECTURA VASLUI declara ILEGALE deciziile consiliilor locale ce au INTERZIS EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Polonia: premierul TUSK va fi "NEMILOS" cu ministrii care nu aproba EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Chevron: cazul DEZASTRULUI din Ecua
  29. Pingback: Pr. Vasile Laiu despre INTEMEIEREA MISCARII ANTI-FRACKING. “Atunci cand viata oamenilor si creatia lui Dumnezeu sunt amenintate, slujitorii Bisericii nu pot ramane indiferenti” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare